0622.775353

Triggerpoint en Trigger Needle Concept – Dry needling – een antwoord op pijn

Wat zijn triggerpoints?

(Myofasciale) Triggerpoints zijn zelfonderhoudende, hyperprikkelbare plaatsen in een skeletspier. Ze worden beschreven als pijnlijke verhardingen, verkrampingen in de spieren die moeilijk van zichzelf weer ontspannen. Zij voelen als spierknopen en zijn meestal pijnlijk bij druk of beweging.

Naast de (lokale) pijn waar de triggerpoint zich bevindt, is vaak merkbaar dat de pijn zich uitstrekt tot ander delen van het lichaam. Men noemt dat “referred pain” (uitstralingspijn). Triggerpoints kunnen voorkomen in alle skeletspieren in het lichaam en zijn vaak te vinden op vaste plaatsen op de spier.

Er zijn twee soorten triggerpoints, actieve en latente. Actieve triggerpoints zijn zeer gevoelig, veroorzaken klachten en een herkenbare, typische pijn op een precies punt in de spier en vaak in een gebied in de buurt  of zelfs op een totaal andere plaats in het lichaam. Soms is de pijn spontaan aanwezig en is het punt goed voelbaar bij palpatie of beweging. Het pijnlijke gevoel is makkelijk op te roepen (triggeren).

Latente triggerpoints zijn vaak alleen pijnlijk bij beweging of druk. Uitstralende pijn is aanwezig en ook spierstijfheid kan optreden.

triggerpoints bovenarm met uitstralingpijn gebied

triggerpoints bovenarm met uitstralingspijn gebied

Hoe ontstaan triggerpoints?

Myofasciale triggerpoints kunnen ontstaan na overbelasting van de spieren. Dit kan niet alleen voorkomen tijdens het beoefenen van sport of andere lichamelijk activiteit/inspanning maar ook door:

 • trauma’s;
 • chronische repeterende bewegingen (zelfs al met weinig kracht);
 • langdurige onbeweeglijkheid (denk aan perioden waarin men in het gips heeft gezeten);
 • na medische ingrepen (denk aan uren liggen op de operatietafel in een verkeerde houding);
 • verkeerde houding door fysiologische onbalans (denk aan beenlengteverschil, scheefstand van heup, extreme platvoeten, enz.);
 • stress, verkeerde werkhouding;
 • het verkeerd dragen van hand- of rugtas;
 • langdurige overbelasting van bijvoorbeeld arm, schouder en/of nek bij computergebruik;
 • overbelasting/ blessures bij sporters;

Recentelijk zijn ook verbanden ontdekt tussen orgaanproblematiek en voedingstekorten en het ontstaan van triggerpoints, zoals bijvoorbeeld:

 • Diabetes
 • Coeliakie
 • Tekort aan Ijzer, Vitamine D en B
 • Hypothyreoïdie ( te langzaam werkende schildklier)
 • Slaapproblematiek
 • Bijnierinsufficiëntie, bijnieruitputting
 • RSI

Behandeling van triggerpoints

Op de plaats van de triggerpoint is de doorbloeding belemmerd. Één van de methodes om triggerpoints te behandelen is door speciale massagetechnieken de spierspanning te verlagen en de doorbloeding te bevorderen. Deze technieken kunnen bestaan uit diepe strijkingen, stretching en druk.

triggerpoint hulpmiddelen

Naar vingers en ellebogen kan gebruik gemaakt worden van hulpmiddelen.

De grepen worden vaak uitgevoerd met vingers, elleboog en soms met instrumenten die zorgen dat diepere druk gegeven kan worden.

Door de diepe lokale druk, uitgevoerd op de uitademing, wordt rust en ontspanning gecreëerd zodat afvalstoffen uit de spiervezels kunnen worden afgevoerd en zuurstof makkelijk de nu ontspannen vezels kan toetreden.

Zoals gezegd: druk op een triggerpoint doet pijn! Maar het is in zekere mate noodzakelijk om te drukken om de verharding op te lossen. Maar hoeveel pijn moet men lijden?

Op een schaal van 1 (geen pijn) tot 10 ( ondragelijk) is wenselijk dat een 7 bereikt wordt. Het voelt vaak als een “goede”pijn, de pijn die je voelt bijna als aangenaam.

Ervaring met cliënten leert dat dit beschreven wordt als “ik weet dat dit zometeen weggaat en dan neemt het de oorzaak mee”.

Op vele plaatsen in het lichaam zijn de triggerpoints makkelijk zelf te behandelen. Dat stimuleer ik graag en ik leg grag uit hoe dat het beste kan. Uiteindelijk geldt;  hoe vaker u uzelf kan behandelen, hoe sneller u van de pijn zal afkomen.

Thera cane

Thera Cane

Naast het behandelen van de pijnlijke punten is het belangrijk om ook de “latente” triggerpoints in kaart te brengen en waar mogelijk behandelen om te voorkomen dat ze actief worden.

 

 

 

Wat is Trigger Needling Concept©?

Trigger (Dry) Needling Concept© is een effectieve methode voor spiergerelateerde klachten zoals pijn, stijfheid en soms een zwaar gevoel wat aan triggerpoints gerelateerd kan zijn. Met deze techniek worden triggerpoints en bepaalde zones behandeld door het inbrengen van droge (dry), dunne, stalen, steriele naalden (acupunctuur naalden). Er worden geen vloeistoffen of medicatie ingespoten.

Steriele naalden voor dry needling - Seirin

Steriele naalden voor dry needling een voor een verpakt.

Doel van de behandeling is om fysiologische processen te stimuleren die herstelbevorderend werken door kortdurend in een spier prikken.

Trigger (Dry) Needling Concept resulteert vaak in een snelle verbetering van mobiliteit en directe pijnvermindering van de aangedane spier(en).

 

Wanneer TNC toepassen?

 

Trigger (Dry) needling word toegepast bij pijnpunten en gebieden op aanwezige triggerpoints, op lokale pijnpunten (Ah Shi punten), op desbetreffende segmentale punten en in sommige gevallen worden ook acupunctuurpunten bij de behandeling betrokken.

Applicatie van triggerpointtherapie e/o TNC kan zeer nuttig zijn bij vele chronische pijnsyndromen zoals o.a.:

 • chronische lage rugpijn;
 • post whiplash syndroom;
 • KANS (klachten aan arm, nek en schouder);
 • spanningshoofdpijn, migraine;
 • fibromyalgie;
 • spastische darm (PDS/IBS);
 • impingement syndroom (schouder);
 • tennis- of golferelleboog;
 • blessure en/of overbelasting bij sporters.

Wat kunt u verwachten tijdens een TNC behandeling?

Het inbrengen van het naaldje is bijna pijnloos. Wanneer de triggerpoint wordt geprikt, ontstaat een bijna krampachtig gevoel op de plek zelf of een uitstralende doffe pijn in het referred pijn gebied”. Dit komt door deaanspanning van spier vezels en het is vaak van korte duur. Dit krampachtige gevoel wordt vaak gevolgd door een snelle samentrekking (twitch) van de spier en de ontspanningsfase waarin de pijn zakt. Een licht beurs, zwaar of vermoeid gevoel kan ontstaan rondom het behandelde gebied. Dit is normaal en van korte duur.

 

Voor meer informaties neem contact telefonisch of per email

 

Trigger Needling helpt bij chronische pijn

Trigger Needling helpt bij chronische pijn

Segmentale needling voor klachten in benen en voet

Segmentale needling voor klachten in benen en voet