0622.775353

Systemisch Werk

Systemisch Werk

Systemisch Werk

Het afgelopen weekend heb ik (Malon) een praktijkweekend gevolgd in het kader van de opleiding Systemisch Werk. In juni heb ik mijn examen gedaan en een aantal maanden daarna nu dus dit weekend gevolgd.

Wat heel mooi was om te zien, waren de oefeningen die gedaan werden met de ‘innerlijke kinderen’ in onszelf. Dat klinkt misschien vreemd in de oren, maar als we heel goed nagaan, hebben we allemaal wel verschillende delen van onszelf die iets vertegenwoordigen. Denk aan: een deel dat onze kwetsuren draagt, een gekwetst deel, een verdrietig deel, maar daarnaast ook een speels deel, dat nieuwsgierig is naar het leven. We overleven allemaal een aantal nare dingen in ons leven. Hoe goed we daarmee kunnen omgaan, hangt af van de ernst van wat er gebeurt, de leeftijd waarop dat gebeurt en hoe lang iets gebeurt en daarnaast natuurlijk van allerlei facturen als inenrlijke veerkracht en ook of we wel of niet worden gesteund (bijvoorbeeld door onze ouders). Als we ons gezonde deel aanspreken, kunnen we daarmee ook het gekwetste deel troosten.

Daarnaast was dit vooral een weekend waarin ik opnieuw de kracht van systemisch werken zag. Hoe wonderlijk het is dat alles haast ineens op zijn plek valt, ook zonder praten of al te veel uitleggen.

Bij deze nodig ik ouders en kinderen uit, om eens een kijkje in de wereld van systemisch werk te komen nemen in onze praktijk. Door zichtbaar te maken, krijg je al zoveel inzicht in wat er werkelijk speelt, dat je veel makkelijker een keuze kunt maken. Juist omdat er geen ellenlange gesprekken nodig zijn, maar je psyche, je ziel en je lichaam al weten wat er nodig is en dat zichtbaar kan worden, is deze benadering heel erg geschikt voor kinderen en tieners.

Author Info

malon