0622.775353

Psychologie Magazine van deze maand

Psychologie Magazine van deze maand

Psychologie Magazine van deze maand

In de “Psychologie” van deze maand (uitgekomen op 23-11-2011), staat een reportage over poppetjes therapie. Er wordt een heel klein beetje uitgelegd over hoe systemischwerk kan werken in een praktijk. Ook ik heb een bak met poppetjes van playmobiel in mijn praktijk staan. Een opstelling met deze poppetjes heeft inmiddels verschillende namen gekregen, waaronder contextuele therapie of structuuropstelling. Allemaal een onderdeel van de stroming binnen de psychotherapie die systemisch werkt. (Er wordt uit gegaan van een systeem van herkomst of een huidig systeem, de context waarin de cliënt zich bevindt of bevonden heeft. We erven genen, maar we “erven” ook emoties of geschiedenis. Soms weten we dat niet, want het gebeurt gewoon, maar we kunnen er wel hinder van ondervinden in onze ontwikkeling op welk vlak dan ook).

Door met poppetjes te werken worden mensen die een rol spelen in het leven van de cliënt zichtbaar, ze worden ergens neergezet door de cliënt en deze staat er zelf ook bij. In de Psychologie staat dat het niet bedoeld is voor kinderen, maar ook voor hen is het een beproefde methode om dingen aan het licht te krijgen, zonder dat ze dat onder woorden hoeven te brengen.

Contextuele therapie is ontwikkeld door Ivan Boszormenyi – Nagy, maar er zijn meerdere artsen/therapeuten die naam gemaakt hebben op dit vlak, elk met een net iets andere manier en eerder of later eenzelfde soort systeemtherapie hebben uit gevonden. Ingrid Dykstra werkt veel met kinderen en heeft daar verbluffende resultaten bereikt met haar methodes waarover zij boeken heeft geschreven. In mijn praktijk maak ik ook veel gebruik van de methodes van familieopstellingen van Franz Ruppert. Meestal is het een combinatie van door anderen bedachte methodes en eigen werkwijze, omdat ieder mens nu eenmaal anders is en ook een andere invalshoek nodig kan hebben.

Familie opstellingen, structuuropstellingen, contextuele therapie, systemisch werk, al deze termen overlappen elkaar in behoorlijke mate. Het stukje in de Psychologie heeft een klein lichtje geschenen op deze nog relatief onbekende manier van behandelen. Dat is mooi, omdat met deze vorm van therapie goede resultaten worden behaald en veel cliënten helderheid hebben gekregen over zichzelf en hun leven, waardoor zij weer verder konden.

 

Author Info

malon